gezond eten

Categories:

Je tanden en je mond zijn erg belangrijk. Het helpt je voedsel te kauwen en de spijsvertering te vergemakkelijken. Daarnaast helpen tanden je om vloeiend te spreken en verschillende geluiden te maken. Als laatste zorgt je mond voor een mooie glimlach en de vorm van je gezicht. Het is dan ook erg belangrijk om goed voor je tanden te zorgen. Zo bespaar je schade, pijn en hoge tandartskosten. Hierbij een aantal tips voor een verzorgde mond!

5 tips voor een gezond gebit

1. Poets je tanden
Een van de eenvoudigste manieren om je tanden schoon te maken, is door je tanden regelmatig te poetsen. Tandenpoetsen is het belangrijkste dat wordt aanbevolen door elke tandarts. Het is echter ook belangrijk hoe je je tandenborstel vasthoudt. Houd de tandenborstel op 45 graden boven de tandvleesrand, zodat zowel het tandoppervlak als de tandvleesrand in contact komt met de borstelharen. Zorg ervoor dat je je tanden minimaal 2 minuten poetst. Als je klaar bent met tandenpoetsen, is het tijd om je tong schoon te maken. Borstel het oppervlak van de tong en het gehemelte om ervoor te zorgen dat de mond vrij is van bacteriën, zodat je niet snel kans hebt op een slechte adem. Je kunt hiervoor ook speciaal een tongschraper voor aanschaffen.

2. Flos
Flossen kan helpen bij het verwijderen van voedseldeeltjes en andere schadelijke stoffen die niet kunnen worden verwijderd met regelmatig poetsen. Het stelt je ook in staat om diep tussen de tanden te komen waar een tandenborstel niet bij kan of mondwater ook niet kan reinigen. Flos daarom één keer per dag en doe dit altijd voor het tandenpoetsen.

3. Stop met roken en alcohol drinken
Roken is niet alleen erg slecht voor je algehele gezondheid, maar ook erg slecht voor je tanden en de gezondheid van je mond. Niet alleen tabak zorgt voor veel schade, maar ook alcohol is niet goed voor de gezondheid van je tanden.

4. Vermijd frisdrank, koffie en thee
Frisdrank bevat erg veel suiker en dat kan je tanden verzwakken en leiden tot gebitsproblemen zoals gaatjes. Thee en koffie zijn de belangrijkste oorzaken voor het verkleuren van tanden. Deze dranken bevatten ingrediënten die verkleuring van de tanden kunnen veroorzaken.

5. Bezoek een tandarts
Als laatste is het belangrijk dat je 2 keer per jaar naar de tandarts gaat. Tijdens dit bezoek wordt je gebit goed gecontroleerd. Zo ben je er altijd op tijd bij als er zich gaatjes of andere ontstekingen voordoen. Ook als je last hebt van onbewust tandenknarsen, kan je tandarts je een bitje aanbevelen. Door dagelijks een bitje te gebruiken, ga je verdere beschadigingen van je gebit tegen. Daarnaast kan het ook handig zijn om een afspraak in te plannen bij een mondhygiënist, zodat zaken als tandsteen aangepakt kunnen worden. Klik hier om meer tips te lezen over tandsteen verwijderen.

Tags:

No responses yet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.